Monday, April 23, 2007

Toriland

Η Tori Amos δεν έχει θαυμαστές. Έχει υπηκόους. Που συνδέονται μεταξύ τους με μια βαθύτατη μυστικιστική συγγένεια. Και είναι κι εξαιρετικά σωβινιστές.

Ομολογώ πως δεν συμμεριζόμουν πάντοτε το φανατισμό τους – παρόλο που οι πιο φανατικοί της ήταν ανέκαθεν από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους που γνώριζα. Λάτρευα την εσωτερικότητα των διασκευών της κυρίως (το λεγόμενο torifying), αλλά τα δικά της πονήματα τα θεωρούσα υπέρ-σύνθετα και υπερ-εγκεφαλικά για τα συναισθηματικά μου γούστα.

Ώσπου τους έδωσα το χρόνο τους. Και συνειδητοποίησα το βάθος της μουσική της διαλέκτου. Ένας ολόκληρος κώδικας συμβόλων και ηχοτοπίων με ξεκάθαρες υποδηλώσεις και τοποθετήσεις. Μπορεί να είναι αφοπλιστική και σαρκαστική την ίδια στιγμή, στο ίδιο τραγούδι στο ίδιο κλάσμα του δευτερολέπτου. Ευσεβής και ιερόσυλη, κορίτσι και μαινάδα, αθώα και φορέας κοσμογονικών μυστικών.

Αν δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να κάνει ένα ταξίδι στον κόσμο της (δε μιλάμε για βόλτα πια), έχεις ξεκλειδώσει μια ολοκαίνουργια μουσική εμπειρία. Κι αν ασπαστείς το πιάνο της, έχεις βαπτιστεί σε μια ολοκαίνουργια θρησκεία, απ’ την οποία δε νοείσαι να αποτραβηχτείς.

Η Tori αυτές τις μέρες χτυπά σε διπλό μέτωπο. Από τη μια το νέο της album – κάμποσα χρονάκια μετά το (απογοητευτικό για πολλούς) bee-keeper- με τίτλο American Doll Posse, το οποίο κατ’ εμέ είναι ό, τι καλύτερο έχει δώσει τα τελευταία χρόνια τόσο από άποψη μελωδιών όσο και στίχων (καλά, για το artwork δεν το συζητώ καν). Θα μπορούσα να κάνω ήδη λίστα με τα αγαπημένα μου (τα girl disappearing και fathers son πάντως είναι έτοιμα tori - classics).

Κι από την άλλη το νέο που θα κάνει πολλούς από τους υπηκόους της να πετάξουν στον έβδομο ουρανό (αν και θα τους πάρει λίγο καιρό να το πιστέψουν): Ε-ε-έρχεται! Στις 17 Ιουλίου. Θυμάμαι στην τελευταία της περιοδεία που έκανε έναν γύρο της Ευρώπης αγνοώντας επιδεικτικά την Ελλαδίτσα, κι αναγκάζοντας τους πιο σκληροπυρηνικούς να ταξιδέψουν μέχρι Τουρκία για να τη δουν. Τώρα λοιπόν δε θα χρειαστεί. Για δύο ώρες θα μπορέσουμε όλοι να λάβουμε χρησμό από την Ιέρεια. Το μόνο κακό είναι που μέχρι τώρα στο official site οι ημερομηνίες του tour σταματούν στις 15 Ιουλίου και στην… Τουρκία. Θετική σκέψη όμως. Η επίσημη ανακοίνωση του Fly Beeyond Festival στο οποίο υπάγεται κι η εμφάνιση της έχει οριστεί για τις 25 Απριλίου. Σε δυο μερούλες δηλαδή. Υπομονή.

....

....

....

....

Άντε συμπατριώτες, θα τα πούμε στο live!

2 comments:

celsius33 said...

To girl disappearing είναι πολύ ωραίο , το άλλο δεν το χω ακούσει ακόμη . Ωραίο tribute για την Τόρι έκανες .

Jirashimosu said...

Καλημέρα celsius33,

Μ' αυτό το album έχω πάθει το εξής: αλλάζω κάθε μέρα αγαπημένα. Για να είμαι συνεπής θα έπρεπε να κάνω edit καθημερινά στο post. Super Tori σαν παλιά!