Tuesday, April 22, 2014

toradiofono.gr


 Πριν από ένα χρόνο δέκα αγαπημένοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί της ελεύθερης (κάποτε) ραδιοφωνίας αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και να πραγματοποιήσουν μια τρέλα που φάνταζε υπερβολικά ιδανική για να είναι πραγματοποιήσιμη: να πάνε κόντρα στην κονσερβοποίηση της εποχής και να δημιουργήσουν από την αρχή ένα ραδιόφωνο, όπως το γνώρισαν, το αγάπησαν και το υπηρέτησαν μέσα στα χρόνια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης με αυτό.

Το είπαν και το έκαναν. Έτσι απλά. Με όλες τις δυσκολίες που φέρει ένα τέτοιο εγχείρημα, δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα χειροποίητο ραδιόφωνο "παλιάς κοπής", φέρνοντας στο επίκεντρο την παρέα (με τα θαύματα για τα οποία είναι ικανή) και την αγάπη για το αντικείμενο τους. Και κατάφεραν με τρόπο άμεσο κι αποφασιστικό να τρυπώσουν στην καθημερινότητα όσων από μας μεγαλώσαμε έχοντας προσωπική κι απαιτητική σχέση με την έννοια "ραδιόφωνο".

Toradiofono.gr κλείνει σήμερα τον πρώτο του χρόνο. Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες απέδειξε έμπρακτα οτι το ραδιόφωνο όπως το γνωρίσαμε μπορεί να περάσει στη νεα εποχή χωρις να χάσει τίποτα απο τη μαγεία του τρανζιστορ. Μακριά από λίστες, σφυγμομετρήσεις, κανόνες αγοράς κι εμπορικά συμφέροντα, διατηρεί στον πυρήνα του τους ανθρώπους (ακροατές, παραγωγούς) και τα τραγούδια. Toradiofono.gr αγαπάει την ποίηση, το θεατρο και το σινεμα, κανει αφιερώματα, βγαίνει από το στούντιο και οργανώνει μαγικες βραδιές και ειδικές παραστάσεις. Κινείται ανάμεσα μας, αφουγκράζεται την πόλη και τους κατοίκους της, τρυπώνει στις σκονισμένες δισκοθήκες και τις εμμονες μας και μας θυμίζει τι ειναι να σε βρίσκει στο ψαχνό ενα τραγουδι που είχες χρόνια να ακούσεις. Toradiofono.gr δεν εχει άποψη, αλλά απόψεις - όσες κι οι παραγωγοί του. Ειναι μια κολεκτίβα εραστών της μουσικής που αρνούνται -με προσωπικό κόστος- να θυσιάσουν την τέχνη και την εμπειρία τους στις επιταγές των καινούργιων συνθηκών ακρόασης. Χρωστάμε πολλά στην τρέλα των παραγωγών του. Το κυριότερο οτι στην εποχή του spotify και του YouTube, μας θύμισε τι είδους ακροατές φτιάχτηκαμε να είμαστε: αθώοι, ανυποψίαστοι, εξαρτημένοι απο την απρόβλεπτη μαγεία της στιγμής.
 
Για ολα τα παραπάνω και γι' αλλά τόσα, πέρα από το γενέθλιο τραγουδάκι καρδιάς που γράψαμε με την αγαπημένη μου Μαρία Βουμβάκη (και θα μεταδοθεί στην κοινή εκπομπή των παραγωγών του ραδιοφώνου σήμερα στις 18.00), προσωπικά χρωστάω κι ενα μεγαλο ευχαριστω μαζί με τις ευχές τον πρώτο αυτό χρόνο να τον ακολουθήσουν άλλοι πολλοί, σε πείσμα των καιρών και της μιζέριας που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.




ΥΓ. Αν είσαι από εκείνους που δεν έχει τύχει να το γνωρίσουν ακόμα, μαθαίνεις τί εστί τoradiofono.gr ακούγοντας το ζωντανά εδώ.


No comments: