Sunday, June 21, 2009

lui/elle


ΕΚΕΙΝΟΣ. Συμπερασματικά, αφού εσύ κι εγώ έχουμε την ατυχία ν' ανήκουμε σ' αντίθετα φύλα και να μην έχουμε πλέον τίποτα να πούμε, δε μας μένει παρά να χωρίσουμε. Ας το κάνουμε, λοιπόν, τουλάχιστον με θόρυβο. Ας μαζέψουμε όλους τους φίλους μας σ' ένα νυχτερινό φαγοπότι.

ΕΚΕΙΝΗ. Σ' ένα μεταμεσονύχτιο δείπνο, όπως λένε οι Ισπανοί.

ΕΚΕΙΝΟΣ. Θα διαλέξουμε την πιο μικρή νύχτα του χρόνου, ώστε οι τελευταίοι μας προσκεκλημένοι να φύγουν με το σκάσιμο του ήλιου στον όρμο. Αναλαμβάνω το μενού. Δε θα σερβίρουμε παρά προιόντα της ψαρικής μου δραστηριότητας.

ΕΚΕΙΝΗ. Θα τους μιλήσουμε, θα μας μιλήσουν, θα κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση, πάνω στο θέμα του ζευγαριού και του έρωτα. Θα είναι ένα μεταμεσονύχτιο δείπνο έρωτα και θάλασσας. Κι όταν όλος ο κόσμος θα έχει πει τη γνώμη του, θα χτυπήσεις με το μαχαίρι το ποτήρι σου και θα τους αναγγείλεις επίσημα το θλιβερό νέο: "ο Ουντάλ και η Ναντέζ χωρίζουν γιατί δεν έχουν πλέον τίποτα να πουν. Συμβαίνει μερικές φορές ν' ανταλλάσσουν μερικές λέξεις, αλλά κατόπιν τους τυλίγει μια αφόρητη σιωπή..." Κι όταν ο τελευταίος προσκεκλημένος θα έχει φύγει, θα βάλουμε στην πόρτα του σπιτιού μια ταμπέλα με τη λέξη ΠΩΛΕΙΤΑΙ και θα φύγουμε, παίρνοντας ο καθένας διαφορετική κατεύθυνση.

Michel Tournier - Le Medianoche Amoureux

[τα cocktail party συνεχίζονται...]


5 comments:

Aντώνης said...

Η Νύχτα του Αντονιόνι, η νύχτα...

artemis said...

Μετά την αναχώρηση και του τελευταίου καλεσμένου, η Ναντέζ και ο Υβ μένοντας μόνοι ανοίγουν τις κουρτίνες και αφήνουν τον ηλιο που ανατέλλει να πλημυρίσει τα δωμάτια. Ξέρουν πως δεν πρόκειται να χωρίσουν. "Εκείνο που μας έλειπε" λέει η Ναντέζ, "ήταν ένα σπίτι γεμάτο λόγια, όπου να κατοικούμε μαζί. Οι φίλοι μας, μας έδωσαν για αυτό όλα τα υλικά"

Anonymous said...

Άλλο να το διαβάζεις και άλλο να το ζεις..
Τελείως άλλο βέβαια να το διαβάζεις και να το ζεις..
ΤΥ
Klooun

Σουσουράδα said...

Δεν τελειώνουν έτσι εύκολα οι μεγάλες αγάπες...

Jirashimosu said...

@siganopapadia:
Το θέμα βέβαια είναι πόσες από τις μεγάλες αγάπες είναι πραγματικά μεγάλες αγάπες;-)